Butiken Whåghals Hem & Konst

Den 7 maj 2010 öppnade jag butiken Whåghals Hem & Konst i Öregrund.

Att välja ”Whåghals” till mitt företags- och butiksnamn kommer ursprungligen ifrån min släkting Pehr Wåghals ifrån Nolsterby.

Pehr föddes på Ljusterö 1744 och döptes i Möja Capell. Han var fram till sin död båtsman, och hade av byns bönder, tilldelats ett torp att bo i med sin familj.
”Båtsman eller kronobåtsman var en militär som i det svenska indelningsverket tilldelades örlogsflottan för tjänstgöring ombord, och som för sitt uppehälle tilldelades ett båtsmanstorp. Man kunde vara ersättare för en båtsman, som kallas fördubblingsbåtsman.

Två gårdar (var de små kunde de vara tre eller fler) bildade rote och skulle rekrytera eller ersätta en soldat eller båtsman. Roten betalade lega (värvningsersättning) årlig lön, kläder och stod för ett båtsmanstorp med tillhörande odlingsbar mark. Ibland ingick vissa förmåner, som utsäde eller annat.

Ett soldattorp bekostades av roten som anställde soldaten och skulle enligt stadgan vara 8 x 4 meter och sju stockar högt (cirka två meter). Denna specifikation bestämdes av armén för att soldaterna skulle få likvärdiga bostäder. Därför har de flesta soldattorp samma grundplan, men många har utökats och förbättrats av sina rotebönder och/eller ”hyresgäster”. Åtskilliga av de gamla soldattorpen finns kvar efter att indelningsverket upphörde 1901 och används i dag mest som sommartorp”. (Wikipedia)

Våghals har dubbel betydelse. Från Synonymordboken finns bland annat, äventyrare, risktagare, chanstagare – men båtsmansnamnet hade ju vågens hals som sitt ursprung.

Själv tycker jag att jag varit våghalsig, djärv som vid 62 års ålder tar steget och gör min dröm till verklighet och öppnar en butik i Öregrund. Min dröm har under många år varit att ha butik med heminredningsdetaljer, kläder och att få visa konst.

Varför vänta? Gör din dröm till verklighet – du också!

Annonser

2 svar

 1. Hej
  jag har nu länkat din hemsida till min så nu står det att du säljer mina kläder.
  Ha en trevlig påsk.
  / Kicki Kiwi design

  5 april, 2012 kl. 12:03

  • Birgitta Forsberg

   Trevligt!
   Jag kan ju lägga din hemsida på min blogg!
   Ha en sköndag!/Birgitta

   11 april, 2012 kl. 11:10

Lämna gärna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s